Ok

En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l'utilisation de cookies. Ces derniers assurent le bon fonctionnement de nos services. En savoir plus.

« Mères porteuses, à quel prix ? Caroline Eliacheff, René Frydman. | Page d'accueil | Un médecin arrêté au Guatemala pour adoptions frauduleuses »

03/07/2008

La faillite de "Horizon" choque en Flandre. (B)

Horizon.jpgL'organisme d'adoption "Horizon" est tombé en faillite, non pas à cause d'un manque de clients, de ce côté-là ils sont en abondance, mais parce qu'il ne pouvait plus offrir de produit.
 
 
Dans la presse flamande "Het Nieuwsblad".


'Adoptie van kinderen is geen supermarkt'

 
Horizon heeft met de Vlaamse Centrale Autoriteit (VCA) voor adoptie, die onder Kind en Gezin valt, afgesproken dat alle bestaande contracten worden uitgevoerd. 'We doen niet zomaar de deur dicht. Dit is geen fabriek of een schoenwinkel. Het gaat hier om mensen', zegt Luc Verschueren, de radioman die ook als woordvoerder van de adoptiedienst Horizon optreedt.


 
Verschueren maakt zich boos aan de telefoon wanneer een tv-journaliste hem vraagt of 'die mensen niet naar een ander land kunnen overschakelen'. 'Wat denken die toch allemaal? Adoptie is geen supermarkt, waarbij je naar believen overschakelt naar een volgende rayon!'


 
Ouders die een contract bij Horizon hebben, keken gisteren geschrokken op bij het nieuws over het
'uitdoofscenario' bij die dienst. 'Vooral omdat wij donderdag nog contact hebben gehad en ze ons toen niets hebben verteld', zegt een kandidaat-adoptieouder die liever zijn naam niet noemt.


 
Hij ziet wat er nu gebeurt met lede ogen aan. 'Ze beloven dat ze ons dossier blijven opvolgen. De adoptiewereld is een land vol beloftes. Ik ga niet beweren dat ze valse beloftes doen die ze niet nakomen. Ze houden veeleer de hoop levendig door voortdurend te zeggen dat het misschien straks, of over een paar weken of maanden in orde komt. Misschien is dat ook nodig, want een kind adopteren bestaat voor 95 procent uit wachten en maar voor 5 procent uit actie.' 


 
Maar voor sommigen duurt het echt lang. Vroeger was de wachttijd voor een kind in China negen maanden. Tegen het eind van dit jaar zal dat drie jaar zijn. Nepal, waar Horizon drie proefprojecten heeft, liep door omstandigheden in het land van herkomst een vertraging op van meer dan een jaar, net als Rusland.


 
Dan maar naar een andere dienst? In Ethiopië kon het tot nog toe snel, maar sinds een maand heeft de adoptiedienst Ray of Hope een aanmeldingsstop ingevoerd. 'We hebben 140 mensen die zich daarvoor hebben gemeld, en meer kunnen we echt niet aan', zegt coördinatrice Erica Van Beek. 'Als we een vijftigtal kinderen per jaar kunnen overbrengen, heeft het geen zin om meer kandidaten op te nemen.'


 
Juist dat was bij Horizon een van de oorzaken van het falen: als er geen kandidaten meer aangenomen worden, zijn er ook geen inkomsten. Adoptiediensten krijgen een jaarlijkse subsidie van 90.000 euro, onafhankelijk van hun grootte en hun omzet, en moeten de rest van hun kosten zien te vergoeden met de bijdragen van ouders.


 
Toch meent Bernard Van Steenkiste van de Vereniging voor Kind en Adoptiegezin dat er iets schort aan de organisatie van buitenlandse adopties in Vlaanderen: 'Dat zo'n grote dienst er moet mee ophouden, heeft ons geschokt. Men moet vermijden dat adoptiediensten uit commerciële redenen zoveel mogelijk kinderen gaan zoeken. Maar de internationale context verandert zo snel dat de diensten erg beweeglijk moeten zijn. En het is arbeids- en kostenintensief om steeds weer aan prospectie te doen. Die kosten wegen nu te zwaar op hun schouders.'


 
De advocaat Steven Vermeylen, die geregeld kandidaat-adoptieouders vertegenwoordigt bij de rechtbank, meent dat het de interlandelijke adoptiebureaus aan enthousiasme ontbreekt.
'Alleen Het Kleine Mirakel is erg actief. Een dienst als de Vreugdezaaiers, die jaarlijks minder dan tien adopties realiseert, zou eens flink aangemoedigd moeten worden. Ik denk ook dat er te veel maatschappelijk werkers in de diensten werken en te weinig mensen met ondernemingszin, die de zaak nuchter bekijken, zonder betutteling.'


 
'Fiac weigert soms kandidaten die een positief vonnis verkregen na een negatief maatschappelijk verslag. Fiac werkt in Zuid-Afrika ook maar met één weeshuis samen en weigert zijn terrein daar uit te breiden. Dat weeshuis is dan nog katholiek, waardoor sommige kandidaten er uitgesloten worden. Blijft ook het feit dat Kind en Gezin geen enkele moeite doet om zelfstandige adopties te ondersteunen. Dat alles beperkt de mogelijkheden enorm', vindt Vermeylen.


Sur le même sujet

 

-> Tekort aan adopteerbare Chineesjes fataal voor Horizon.
Gazet van Antwerpen. 30/06/2008.